ye-logo.v1.2

Як не потрапити на гачок до шахраїв, купуючи товари через Інтернет

Суспільство 5298

Інтернет-торгівля, як і інші способи використання всесвітньої павутини, давно вже стало частиною життя багатьох українців.

Законодавець не спішить регулювати правила Інтернет-торгівлі, зважаючи на те, що це є особистим вибором кожного, при чому для такої регуляції необхідно спеціальні поняття та нові знання. У зв'язку з відсутністю контролю держави над Інтернет-торгівлею, саме там комфортно себе почувають «ділові» люди, основним принципом яких є зовсім не відповідальність та чесність, а швидше навпаки. Це слід пам'ятати покупцям товарів за знижками, при отриманні електронних пропозицій купити «ексклюзив».

Здійснюючи покупку в мережі покупець, зазвичай, не отримає товару тієї якості на яку розраховує, а низька ціна буде відповідати не менш низькій якості товару. Це звичайно ж, не стосується продажу товарів з сайтів офіційно діючих компаній, на рахунки яких сплачуються кошти за придбаний товар. Такі компанії є дійсно флагманами Інтернет-торгівлі, а довіра до них підтверджується офіційними сайтами та наявністю у них «живих» продавців.

Ще один важливий момент, це повідомлення покупцями інформації про свої фінансові дані: банківські картки, номери телефонів та паролі. Велика вірогідність, що довіривши невідомим особам таку інформацію, в тому числі паспортні дані, покупець стане об'єктом посягання фінансових шахраїв або інформація про його дані перейде до продавців спам розсилок. Отримані у такий спосіб дані рано чи пізно будуть використані для досягнення мети, всупереч волі покупця, що уже в реальному, а не віртуальному світі завдасть йому матеріальних збитків. У такій ситуації створюється умова для забезпечення шахрайських дій.

Пам'ятка: передача персональних даних повинна супроводжуватись письмовим зобов'язанням не розголошувати їх особою, якій такі дані передаються.

Продавці, для оформлення замовлення мають обов’язково ідентифікувати Покупця. До даних ідентифікації відноситься усе: паспортні дані, банківські реквізити, адреса та телефон. Ті продавці Інтернет-послуг, які не зареєстровані як СПД, є порушниками законодавства, а отже для них не слід давати жодних даних.

Реєстри продавців. Кожен покупець, має змогу перевірити продавця за його кодом, дізнавшись місце знаходження продавця та офіційно підтвердженні відомості щодо законності дій. Для цього на сайті Мінюсту існує досить легкий доступ до бази даних підприємців та підприємств. Тому що не бути обманутим пам'ятаймо про таке.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую