ye-logo.v1.2

Мейнстрим для світу, або Все, що ви хотіли дізнатись про сталий розвиток, але соромилися запитати

Суспільство 5247

Останнім часом в словниковому запасі прогресивних людей міцно закріпилось поняття Сталий розвиток.

Цим поняття все частіше в свою місію своєї діяльності включають підприємства, місцеве самоврядування, створюються різного роду агенції сталого розвитку.

Давайте розберемось що це за такий сталий розвиток, чим він кращий від інтенсивного розвитку і чи дійсно він аж так потрібен в нашому повсякденному житті.

Що саме означає “сталий розвиток”?

Як це часто буває, існує декілька понять складних термінів, і сталий розвиток цьому не виключення. Як на мене, найпростіше і найточніше поняття “сталого розвитку” розшифровує ООН-івська «Комісія Брундтланд», котра каже, що сталий розвиток це “розвиток, який задовольняє потреби нинішнього покоління без шкоди для можливості майбутніх поколінь задовольняти свої власні потреби”. І хоча це визначення дуже загальне, але дає просте зрозуміння, що розвиватись стало, це розвиватись так, щоб не “угробити” нашу землю для наступних поколінь.

Чому сталий розвиток такий важливий?

Почалось все від конфлікту між економікою, традиціями і демографією з одного боку і екологією - з іншого боку. Інтенсивний економічний розвиток, який почався після 1945 року, і безперервний в масштабі цілої планети ріст популяції людей спричинили лавиноподібне руйнування натурального середовища. Проблемою стала не тільки зменшення природніх ресурсів Землі, але також обмежена можливість ввібрання екосистемою забруднення і відходів, які залишає за собою людина.

Як відповідь на ці загрози, ООН і ЄС останні 30 років розробили концепцію сталого розвитку: модель економічної політики, котра відповідала би прагненням сьогоднішніх суспільств, а разом з тим не обмежувала би здатності наступних поколінь заспокоювати їх майбутні проблеми. Мова йде про інтеграцію трьох систем: екологічної, економічної і суспільної - тобто відмова від так званої секторної економіки, в котрій уся діяльність має на меті виключно економічну ефективність, і ігнорує соціальні наслідки чи вплив на середовище. 

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую