ye-logo.v1.2

У липні печатки для підприємств стануть необов'язковими. Що треба врахувати, щоб їх не використовувати

5256

З 19 липня 2017 року в Україні перестає діяти правило обов’язкового скріплення печатками документів, які видаються підприємствами та підприємцями приватного сектору.

Така новація передбачена законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами-підприємцями» від 14 квітня цього року.
Таким чином підприємства чи підприємці можуть не проставляти печатки на договорах, контрактах, довідках, звітах, заявах, скаргах, а також на будь-яких інших документах, посвідчуючи їхню дійсність лише підписом керівника підприємства чи підприємця.

Такі правила, як діяти без печатки та скріплювати документи власним підписом давно діють у Європі, а отже таку подію в Україні можна назвати прогресивним кроком. Хоча, як завжди є «але».

Такі «але» змусять підприємців все-таки залишити печатки, штампи, а також інші засоби, які методом штампування підтверджують належність чи дійсність документа, придають йому статусу офіційного, зокрема такі як «розрахунок проведено», «оплачено», «з оригіналом вірно», тощо. Це не лише зручність, але й відповідає правилам, які встановлюються керівниками для спрощення процедури оформлення документації та закріплюють відповідальних осіб за проведення внутрішньогосподарських операцій.

Також печатка є обов’язковою при оформленні зовнішньо - економічних операцій, при оформленні документації на митниці, при посвідченні довіреності, яка видається представникові для представництва інтересів підприємства у суді, при посвідченні документів нотаріусами.

Напевне все ж таки слід залишати печатки для відкриття рахунків у банках, оскільки за правилами ведення банківських операцій, відбиток печатки на картці підприємства при відкритті рахунку є обов’язковою.

Разом з тим, з таким нововведенням усім підприємствам потрібно привести у відповідність до нового закону свої статути та положення про органи управління, а саме внести зміни у положення де визначено повноваження органів управління, встановивши у них правила підпису документів.

Зокрема слід змінити статути виключивши з їхнього змісту згадку про скріплення підписів печаткою, визначити посадову особу, яка діє від імені підприємства та яка скріплює підписом видані документи, зобов’язати контрагентів перевіряти паспорт підписанта, наявність відомостей про керівника у єдиному реєстрі юридичних осіб, тощо.

Отже ми маємо прогресивну новацію, яка ще має прижитись у нашому цікавому сучасному світі українських реалій. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую