ye-logo.v1.2

Скільки коштує "щастя дитини" в Україні та в Німеччині

Суспільство 8036

На скільки держава готова до появи нового громадянина? Та де комфортніше бути мамою?

У попередній статті я вже писала про пологи в Німеччині, тепер час розповісти про життя дітей у Німеччині. Отож, ваше немовля вже разом з вами вдома і потрібно подумати про оформлення фінансової допомоги для себе та дитини.

В Німеччині батькам виплачують “Elterngeld” - фінансова допомога, яка складає мінімум 300€ та максимум 1 800€.

Оскільки я ще не працювала в Німеччині, то отримую 300€, мами які хоч рік працювали - отримують 60 % від з/п.
Для моєї дитини кожного місяця будуть надходити кошти у розмірі 192€ і так до 18 років. Тобто 42 472€ за весь час проти 41 280 грн (1 300€) в Україні. І я вам хочу сказати, що цих коштів вистачає на найнеобхідніше: памперси, харчування, одяг.

Медицина. Кожна дитина має медичне страхування, тобто медицина та всі медикаменти виписані лікарем - безкоштовні. Не є проблемою прийти до лікаря та взяти рецепт деяких медикаментів. Навіть без огляду на рецепції випишуть базові ліки (“Нурофен”, “Парацетамол” та інші). Антибіотики лише на третій день, і лише тоді, коли знайдуть інфекцію чи вірус. І взагалі, ходити до лікаря в Німеччині одне задоволення: спеціально облаштовані дитячі кімнати для очікування з іграшками та книгами, приємний персонал та чудовий лікар, якого діти не бояться. Щеплення всі за графіком! Для німців щеплення - це перевірка організму на міцність. А ще у них є - Naturimpfung - натуральне щеплення. Дати дитині, впавшу на землю, цукерку чи булочку - звична справа. Як говорила моя вчителька біології у школі: “Якщо дитина облизує брудне чи їсть із землі, то хай собі так робить - здоровішою буде”!

У Німеччині створені всі умови для малечі та їх мам: ви можете з візочком зайти у будь-який транспорт (є спеціально відведені для цього місця), на кожній станції метро є ліфт, майже в кожному кафе є спеціальні дитячі стільці та пеленальні столики, велика кількість парків та дитячих майданчиків. Німці ретельно продумали інфраструктуру міст, щоб діти ходили на прогулянку кожного дня. Для них це важливо! А ще ти не знайдеш однакових ігрових майданчиків - німці до цього підходять дуже креативно.

Вказівник до кімнати для переодягання дитини у парку

Якщо потрібно переодягнути дитину - це взагалі не проблема, навіть якщо ти стоїш посеред міста. У магазинах з побутовими товарами є спеціально відведені місця з пеленальними столиками та безкоштовними памперсами. Також для вашої дитини ці ж магазини підготували безкоштовні подарунки - коробочка товарів з різними памперсами, засобами по догляду за дитиною та іграшками.

Пеленальний столик у магазині побутової хімії з безкоштовними памперсами

Але не зважаючи на це, чисельність німців стабільно зменшується. Німецькі Фрау не поспішають ставати мамами, середній вік матері при народженні першої дитини становив 29,2 роки. Тому у свої 25 я відчуваю себе тут ну дуже молодою мамою. У мене навіть запитують чи це моя дитина. А знаєте, чим же відрізняються українські мами від німецьких?! А тим, що продовжують вести нормальне життя, а не зачиняють себе у чотирьох стінах. Шопінг, кафе, зустріч з друзями, подорожі - так, і це все з маленькою дитиною, без стресів та істерик. І знаєте, мені такий декрет підходить.

Німкені довго не затримуються в декреті і вже починаючи з 6-місяців віддають своє чадо у яслі. Це якщо пощастить, бо тут також невистачає місць у садочках. Якщо ж місць не має, то Баварія (тільки на цій землі ще діє закон) буде доплачувати 150€ в місяці. Такий собі приємний бонус мамі, яка не працює. Є альтернатива яслям та садочку - це Tagesmutter (зараз це вже професія). Мама, яка і так виховує дитину, бере собі для догляду ще декілька дітей (максимум 5), облаштовує для них спеціальну кімнату у квартирі, таким чином влаштовує міні-садочок. Зараз, щоб здобути таку професію потрібно лише пройти педагогічні курси та курс надання першої допомоги.

До речі, ціна садочку для дитини буде залежати від заробітку батьків. Тобто, чим більше ти заробляєш, тим більше будеш платити за садочок. Якщо доходи твої мізерні, то і за садочок вимагати багато не будуть. Логічно, правда ж?
Бути дитиною в Німеччині - це означає не їсти каші. На ранок, зазвичай, мюслі з молоком, на обід овочі з м’ясом чи рибою, а на вечерю - їж хліб з маслом та огірком. Це типова вечеря німця - хліб з маслом та огірком. Хто ж на ніч наїдається?! Перекусив та спати. Наші бабусі точно це не зрозуміли би.

А ще ти можеш носити підгузник хоч до школи та смоктати соску скільки захочеш - на дитину тут ніхто тиснути не буде. Хоча для мене це дивно.

Купатися в піску, валятися по землі, міряти калюжі - скільки завгодно. Так діти пізнають світ. І відповідь у мами на це має бути одна: “Як добре, що у нас є пральна машина”. Мене радує те, що у німецьких дітей є те дитинство, яке було у нас в 90-х. Хоча доступ до сучасних гаджетів вони також мають.

То скільки ж німці витрачають грошей на своїх дітей?! Якщо вірити статистиці, то на кожну дитину до 18 років в середньому батьки витрачають близько 130 000€. Деякі німці, побачивши цю статистику, вважають, що краще вже купити маленький будинок, чим витрачати гроші та сили на дитину. Тому у Баварії з 1 вересня 2018 року будуть виплачувати додаткові гроші на дітей віком від 1 до 3 років у сумі 250€/міс (загалом буде 596 €/міс). Уряд запевняє, що

Баварія - це “сімейна земля”! Ось такі заходи впроваджує держава, щоб її маленькі громадяни жили у комфорті та достатку. Звичайно, поки українці можуть тільки позаздрити баварцям та сподіватися, що Україна колись стане також “сімейною країною”.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую